Viljen til sejr (Chariots of Fire) – med introduktion
Den olympiske storfilm med introduktion ved Lars Werge – bestyrelsesformand for Dansk Atletik, om filmens essentielle kontekst!
Bestyrelsesformand i Dansk Atletik, journalist og forfatter Lars Werge vil inden visningen fortælle om de forskellige perspektiver, filmen blev optaget under. Den omhandler OL 1924 i Paris, men filmen er optaget og udkom på et tidspunkt, da sporten for længst havde mistet sin uskyld.Lars Werge har været journalist i 30 år, og har dækket OL seks gange, lige som han har skrevet en meget rost bog om den olympiske bevægelses historie.
I 1980 havde Storbritannien nemlig som et af få store, vestlige lande ikke boykottet legene i Moskva. Sovjetunionen havde i 1979 invaderet Afghanistan, og det vakte massive protester og sportslig boykot. Sporten blev pludselig brugt politisk, og den kolde krig var med i hvert løb og hver dyst på idrætspladserne i Moskva.
Filmen kan ikke ses uden den baggrundsviden. Viljen til Sejr var også med til at sikre mytologien omkring et globalt idrætsstævne, og i år, hvor OL igen afvikles i Paris som for 100 år siden, er legene stærkere end nogensinde.
Med fire vundne Oscars, blandt andet for Bedste film, fortæller denne internationale succesfilm den gribende, autentiske historie om to britiske sprintere, som kæmper om guldet ved OL i Paris i 1924. Harold Abrahams (Ben Cross), en ambitiøs, jødisk atlet, løber for at bekæmpe fordomme og for at opnå personlig berømmelse. Hans rival, Eric Liddell (lan Charleson), en religiøs, skotsk missionær, kæmper for at ære Gud. Filmen er en inspirerende historie om kampgejst, styrke og hårde odds. Den kombinerer de fineste elementer fra den atletiske konkurrence med det menneskelige drama og er derfor blevet en overbevisende og tidløs filmklassiker.
Lars Werge – bestyrelsesformand for Dansk Atletik. Foto: Jakob Boserup